Content area
Full Text
ÖZET
Islami bankacilik son yillarda hizli bir büyüme göstermektedir. Islami bankacilik Türkiye'de kalkinma bankacihgi olarak adíandinlmaktadir. Türk finansal sisteminde bankalann ekonomiye büyük katkisi mevcuttur Katibm bankalannm önemi de her geçen gün artmaktadir. Dolayisiyla katibm bankalan ve ticari bankalann karbbklanm kriz öncesi ve kriz sonrasi dönemler itibariyle kar^ila^drmak ara^tirmaya degerdir. Bu çah^manm amaci, katibm bankalannm ve ticari bankalann karlihgi arasmda kriz öncesi ve kriz sonrasi dönemde farklihk olup olmadigmi ara^tirmaktir. Aynca çahorna, kriz öncesi dönemde katibm ve ticari bankalann karkligini belirleyicileri açismdan farklihk olup olmadigmi ara^tirmaktadir. Bu ara^tirmalan yapabilmek için çah^mada t-testi teknigi knllamhmstir. AnaHz dönemi 2005-2013 dönemini kapsamakta olup, bu dönem kriz öncesi (2005-2007) ve kriz sonrasi (2008-2013) olmak üzere ikiye aynlrmytir. Verlier Türkiye Bankalar Bidiginin web sayfasmdan elde edilmistir (www.tbb.org.tr)
Ç ahumada 6 ana ve 8 alt finansal oran dan yararlamlmiÿ tir. Ana oranlar banka karlihgi, sermaye yapisi, aktif kaHtesi, bilanço yapisi, likidite ve maliyet yönetimi oranlandir. Banka karkligini ôlçmek için iki finansal orandan yararlamlmistir; bu oranlar varlik karlihgi (AK) ve ôz sermaye karhhgi (OK) 'dir. Karbhgm beHrleyicilenni analiz etmek için kullamlan ait ôlçütler ise ôz sermaye/aktif toplami, takibe dü^en krediler(net) /toplam krediler, toplam krediler/aktif toplami, toplam mevduat/aktif toplami, dönen varliklar/kisa vadeli yabanci kaynaklar ve genel giderler/aktif toplami oranlandir.
Sonuçlar son finansal krizin hem katibm hem de ticari bankalann karkligini etkiledigini gösterrmytir. Çahumada son finansal krizin katibm bankalannm karbhgm da istatistiki olarak anlamh bir etkisinin oldugu bulunurken ticari bankalann karbhgm da anlamh bir etkisinin olmadigi bulunmu^tur. Katibm bankalannm kriz den daha fazla etkilenmesinin nedenini ara^tirmak için kriz öncesi dönemde karbhgm belirleyicileri açismdan bu iki banka türünde bir farklihk olup olmadigi t-testlerinden yararlamlarak arastmlmistir. T-testleri sonucunda kriz öncesi dönemde ticari bankalann daha yüksek öz sermaye/aktif oranrna ve likidite oranrna ve daha dü^ük toplam kredi/aktif toplami oranrna sahip oldugu bulunmu^tur. Sonuç olarak kriz den daha az etkilenmek için aktif kalitesi, sermaye yapisi ve likidite oranlannm iyile^tirmesinin ônendi oldugu sonucuna ula^ilmi^tir.
Anahtar Kelimeler: finansal kriz. katibm bankalan, ticari bankalar, banka karlihgi
Çali§manm Türü: Ara^tirma
A Comparative Study About Participation and Commercial Banks' Profitability In Pre and Post-Crisis Periods
ABSTRACT
Islamic banking is growing rapidly in recent years around the world. In Turkey Islamic banking is named as participation banks. In Turkish financial system, the banks have important contribution to the economy. And the importance of...